Следвайте Гласове в Телеграм Булгаргаз е предявил претенция за над 400

...
Следвайте Гласове в Телеграм Булгаргаз е предявил претенция за над 400
Коментари Харесай

България завежда иск срещу Газпром за над 400 млн. евро заради спрения руски газ

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Булгаргаз " е предявил рекламация за над 400 млн. евро към " Газпром износ ", поради това, че съветското сдружение спря в края на април 2022 година доставките на природен газ за България, откакто българският му сътрудник отхвърли да заплаща по контракта си в рубли, а не в долари, както е записано в договора.

Това заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов пред публицисти в четвъртък.

Поисканото заплащане става повече от две години след прекъсването на съветския газ за " Булгаргаз ". България и Полша бяха първите страни в Европейски Съюз, на които " Газпром " затвори кранчето след нашествието на Русия в Украйна. Така се наложи " Булгаргаз " незабавно да търси други снабдители на природен газ в миг, в който цените на свободния европейски пазар бяха полудели точно поради нападението на Москва над прилежащата ѝ страна.

На съветското сдружение ще бъде даден месец период да заплати непринудено сумата, сподели Малинов. Ако това не стане, ще бъде заведено арбитражно дело против " Газпром износ " в Париж с всичките произлизащи от това условия като налагане на лихви за интервала на възможното разрешаване на комерсиалния спор.

Решението за предявяването на претенцията и нейния размер е взето след осъществени финансов и юридически разбор, в който се взели участие и интернационалните оценители, добави енергийният министър.

Според него месец период за непринудено погашение на сумата е задоволителен поради това, че от момента на прекъсването на доставките е минало доста време.

Подаването на газ към България бе прекъснато макар контракта сред двете компании, който изтече в края на същата година.

От " Газпром " до момента няма предявени искове против " Булгаргаз ", сподели изпълнителният шеф на сдружението Веселин Синабов.

Още след прекъсването на газовите доставки тогавашният финансов министър Асен Василев разгласи, че договорът с " Газпром износ " е даден за юридически разбор за опциите за завеждането на арбитражно дело против руснаците. Привържениците на концепцията да се открие сметка в рубли и да се възобновят доставките тогава твърдяха, че по-скоро " Газпром " ще ни осъди по клаузата " вземай или плащай ". Дори депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев пресметна, че съветската компания ще ни осъди за 600 млн. евро поради клаузата в контракта " вземай или плащай ". При нея купувачът – " Булгаргаз ", е задължен да заплати контрактуваното количество газ, без значение дали го употребява. Подобна беше мантрата и на политици от Българска социалистическа партия и други партии.

Дори след отхвърли за заплащане на съветския газ в рубли прокуратурата повдигна обвинявания против някогашния енергиен министър Александър Николов от кабинета на " Продължаваме промяната ", на заместника му Данаил Николов и на ексшефа на " Булгаргаз " Людмил Йоцов за това, че още преди прекъсването на кранчето от " Газпром " не били подхванали нищо да обезпечат различни на съветските доставки. Това дело обаче спихна.

Тактиката на държавното управление на " Продължаваме промяната " до края на 2022 година, когато изтече договорът, бе да праща поръчки към " Газпром ", които обаче компанията не удовлетворяваше.

Преди близо година тогавашният длъжностен енергийни министър Росен Христов на собствен ред разгласи, че се готви арбитражен иск против " Газпром ".

Сегашното управление на енергийното ведомство и на " Булгаргаз " обаче са решили първо да поканят " Газпром износ " непринудено да заплати неустойката поради неизпълнението на контракта и по-късно да се подхващат дейности по арбитражно дело.

Инфо: mediapool.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР